Mortens Kro - fejre 25 års fødselsdag 10 november 2022 og vi er klar til en Fødselsdags fest ud over det sædvanlige- Vi står med den skarpeste stab af dygtige fagfolk nogensinde i Mortens Kro historie

 

Fakta – Mortens Kro

 

Mortens Kro kan dateres tilbage til starten af 1970’erne, hvor Morten Nielsen som barn legede ”Mortens Kro” hjemme i forældrenes dagligstue. I professionel henseende har kroen været åben siden 1997 – først syv år i beskedne lokaler i Algade med plads til 30 gæster og derefter det seneste årti i mere luksuriøse omgivelser i Mølleå Arkaden, hvor kapaciteten er omkring 120 gæster.

 

Fakta – Morten Nielsen

 

Efter endt læretid som kok tog Morten Nielsen til Luxembourg i et par år, hvor han blandt andet arbejdede som volontør på den tostjernede Michelin-restaurant Saint Michel. Som 22-årig fik han job som køkkenchef på Rold Storkro, hvor han blev i seks år. Han vandt titlen ”Årets Kok” i 1996 og siden 1997 har han været indehaver af Mortens Kro i Aalborg.

Mortens Kro kan dateres tilbage til starten af 70érne hvor Morten som barn legede Mortens kro hjemme i forældernes dagligstue- Her udstilles en plakat fundet på forældernes loft under oprydning. fra 1977 hvor Mortens kro allerede havde elementer af oplevelser og musik inden man fik maden serveret. Kylling og bagefter is for kun 10 kr.  Den første menu der blev serveret på "Mortens kro" bestod af rejecocktail- svinekotelt med ris karrysauce og stegt banan samt karamelrand med frugt til dessert. Som professionel har kroen været åben siden 1997 første 7 år i beskedne lokaler ved domkirken Budolfi med plads til knap 30 gæster og de sidste 11 år i mere luksuriøse og moderne lokaler i Mølleå ved Mølleplads i Aalborg gamle Bydel med Pederbakkes gade og Hjelmerstad som nærmeste naboer.

 

 

http://bon-vivant.dk/restaurant-mortens-kro

 

Mortens Kro er velsagtens den mest kosmopolitisk indrettede af sin slags i Kongeriget, og bliver af VisitDanmark/Frommers travel guide- Lonely Planet også kaldt en af Aalborgs mere interessante attraktioner. Samtidig sætter vi en stor glæde i, at velkomme gæster fra det store ind– og udland, og vise hvad Nordjyllands interessante hovedstad også byder på.

 

 

Elna & Finn -besøgte Mortens kro i sommeren 2015- de var gæster den aften Mortens kro holdt åbent første gang i mine forældres daglig stue da jeg var 7 år gammel- de kunne fortælle at prisen var 30 kr som jeg opkrævede forud sådan at jeg havde penge at handle for i brugsen- menuen stod på Reje cocktail- svinekotelet og karamelrand med frugt.


 

Selv om Morten Nielsen i dag har to bonus-piger, så vil hans eget barn altid være Mortens Kro. Et barn han gør alt for at hjælpe godt på vej. Foto: Hans Ravn
Restauranter 11. november 2017 09:11
Af: Jakob Kanne Bjerregaard
Morbror Mogens har fået en ide, som den foretagsomme ni-årige Morten er med på lige med det samme. Det gik jo så godt i sommer med at sælge kinakål til byens husmødre. Så hvorfor ikke prøve at sælge nogle af morbrors opdrættede kalkuner til de lokale op til jul?
Der går ikke lang tid, før Morten Nielsen fra Korsør er i gang med sit nyeste foretagende. Det er jo ikke lige sæson for hverken sæbekassebiler, kinakål eller krodrift, så noget skal han jo give sig til.
Planen er lagt. Morbrors kalkuner kan leveres fra et par uger op til jul, men Morten skal selv finde kunder, sælge, hente og udlevere kalkuner.
 Morten Nielsen havde samlet penge ind fra naboerne, købt ind og stod selv i køkkenet, når kromaden skulle tilberedes.
Han inddrager sin fars mørke egetræsskrivebord som arbejdsplads og sætter sig på kontorstolen og svinger med benene, mens han forfatter en annonce, der skal indrykkes i ugeavisen Korsør Posten næstkommende onsdag.
Han cykler selv de to kilometer til købmanden og poster brevet med frimærker på, som han har købt for sine egne penge tjent på nogle af hans mange andre projekter.
Om onsdagen skynder han sig hjem fra skole og sætter sig klar ved telefonen. Og venter. Det var i 1976.
 Tilværelsen har ændret sig meget for Morten Nielsen, siden kæresten Karina Møller flyttede ind med sine to piger. Foto Claus Søndberg
Drengen blev 50
I dag er den lille gut med kalkunerne og kinakålene blevet selvstændig restauratør og rundede de 50 år for nylig.
Morten Nielsen sidder i sit store køkken i Aalborg SV og har budt på for ham livsvigtig morgenkaffe fra noget, der ligner et rumskib af en maskine. Inde i stuen har tidligere tiders singletilværelses bohemekunst og designermøbler fået følgeskab af steddatterens farverige Power Patrol-telt og et legetøjskøkken i plast.
Morgenerne har ændret sig radikalt, siden han i februar blev bonusfar til to piger på 3 og 11 år.
- Jeg prøver at stå op sammen med Karina og pigerne. Det er ikke til at sove alligevel, griner Morten Nielsen med en overbærende tone og et blik, der antyder stor indre glæde over den private tilværelse, han har skabt efter nogle omtumlede år.
 Et udsnit af menukortet til en af den unge Morten Nielsen kro-aftener.
Dagligdagen på jobbet i Mølleå har ikke ændret sig ret meget. Alligevel er der noget særligt i gære for tiden. For Mortens Aften havde hans eget "barn" Mortens Kro eksisteret i 20 år som en professionel restaurant, men altså mere end 40 år, hvis man medregner de første spæde forsøg med "spagætti, bøf zanthvts og fiske filer med pomfriter" (sic).
- Min mor var hjemkundskabslærer og ville altid prøve det sidste nye. Jeg husker squash som en af de madvarer, vi skulle spise. Mantraet i hjemmet var, at man skulle smage på maden, før man kunne sige, man ikke kunne lide det. Men jeg gad ikke alt det kreative mad, jeg ville hellere have pølser, bøfsandwich og millionbøf, og så måtte jeg jo selv i gang. Og sådan begyndte "Mortens Kro", fortæller Morten Nielsen.
 For pengene tjent på jule-kalkuner anskaffede han sig et mobilt diskotek med lysshow.
Foretagsom ung mand
Når Morten Nielsen fortæller om sin barndom, er den spækket med historier om dette og hint, han gjorde for at tjene lidt mønt. Med forældrenes fulde opbakning lavede han minigolfbane i baghaven, solgte røgede ål, han selv havde fanget, slog græs for naboerne, passede børn, hakkede roer og mugede ud hos en landmand og var ansat på en tankstation. Han brugte altid fortjenesten til at betale for sin næste investering. Af de større kan nævnes Diskotek Moonlight, som han etablerede allerede i 5. klasse for alle de penge, han havde tjent.
Især tjente han godt på kalkun-forretningen, som meget hurtigt bugnede. Han havde nemlig ikke siddet ret længe på sin fars kontorstol i stuen, før opkaldene begyndte at vælte ind.
- Dengang kunne man kun købe kalkuner på frost, så folk var glade for at kunne få helt friske kalkuner, husker Morten Nielsen.
 Billedet her er fra 1981-1982.
Han solgte kalkuner gennem flere år, og den bedste jul hentede han næsten halvandet ton slagtede og plukkede kalkuner hos morbroren i Ringsted. 300 styk. Med en fortjeneste på 25 kroner per kalkun var den unge Nielsen en holden dreng og en person i bybilledet også de voksne nikkede anerkendende til.
- Jeg var skoleinspektørens søn, så mange havde allerede et vist kendskab til mig. Men jeg er ikke i tvivl om, at mange af dem, som købte kalkuner, måske ikke helt var klar over, at det var mit eget projekt. De troede nok, at mine forældre bare havde stillet mig i front af det. Men dem, som forstod sammenhængen, var sikkert meget imponerede, tror Morten Nielsen.
 Tårnborg Skole i Korsør. Morten Nielsen sidder i nederste række, nummer to fra venstre.
Brændstoffet er ros
Anerkendelse var dejlig. Han fik masser af positive kommentarer for det meste, han rørte ved. Lige fra ros for den middag, han lavede til naboerne i forældrenes spisestue i starthalvfjerdserne. Til de damer, der ringede og i stedet for en mandig stemme i røret skulle bestille jule-kalkuner hos en dreng, der end ikke kunne stave endnu og var tættere på klapvogn end kørekort.
Og alle projekterne lykkedes, og den lille dreng Morten voksede og vænnede sig til anerkendelsen, at få ros. Han påtog sig et utal af projekter, tillidshverv og roller bare i folkeskoleårene. Han var elevrådsformand, han stod for skolens radio og spillede med i skolens teaterstykker.
- Jeg tror, det handlede om, at jeg forsøgte at træde ud af min fars skygge over for omverdenen. Han kom fra meget trange kår med 11 søskende på et lille husmandssted. Alle i familien kom ud at tjene i en tidlig alder og også min far. Men for ham lykkedes det som den eneste ved hårdt arbejde at få en uddannelse. Så den måde at være på var noget, jeg også søgte efter. For at få ikke bare hans anerkendelse men også byens. Jeg ville være "Morten Nielsen" og ikke blot skoleinspektørens søn, vurderer Morten Nielsen.
 Familiefest i 1983.
Men uanset hvilket projekt han nu havde gang i, vendte han altid tilbage til køkkenet, og lysten til at lave mad sad dybere i ham end noget andet. Allerede i folkeskolens 8. klasse var han i praktik på en restaurant og aftalte dér, at han skulle begynde i praktik efter 10. klasse. Ikke en aftale forældrene syntes om.
- De mente, at restaurationsbranchen kun førte dårlige tænder og alkoholmisbrug med sig. Så de bakkede absolut ikke op om mit ønske om at blive kok. De gjorde faktisk, hvad de kunne for at få mig på andre tanker og troede nok, jeg ville glemme alt om restaurationsbranchen, hvis bare jeg gik mere i skole, siger Morten Nielsen.
 Studenterhuen var et nødvendigt onde på vejen mod en kokketilværelse.
17-årige Morten Nielsen gik med til at tage hf-uddannelsen og gjorde den da også lige præcis færdig, inden han kiggede på restaurationsbranchen igen. Noget der heldigvis blev forpurret, hvis man spurgte hans forældre.
- Jeg var jo stillet en læreplads i udsigt, men mens jeg gik på hf, lukkede restauranten. Men jeg ville være kok, og dengang var det meget svært at finde en læreplads. Jeg var helt i panik og overvejede seriøst at stå i lære i Bilka. Men heldigvis havde de plads på nyåbnede Tømmerladen i Korsør, hvorfra jeg blev uddannet kok, siger Morten Nielsen.
Han tog de tre læreår i stiv arm, og bagefter kaldte udlandet. Turen gik til Luxembourg, hvor han arbejdede på Restaurant Braustubel og så som frivillig voluntør på den to-stjernede Michelin-restaurant Saint Michel.
 Køkkenchef på Rold Storkro (1994), hvor der laves weekendmenu til avisen.
Luxembourg
Det var her, kimen til den nuværende Morten Nielsen blev lagt, her mellemnavnet Kok blev skabt. Arbejdet på en fransk-inspireret Michelin-restaurant gav nogle erfaringer, som gæsterne på den nuværende Mortens Kro i dag nyder godt af. Signaturretterne på menukortet lægger sig tæt op ad den franske kogekunst.
Det var også i Luxembourg, han mødte den kvinde, der i sidste ende fik ham væk fra Luxembourg og ikke hjem til Sjælland men til Aalborg og Nordjylland.
Og så var det også i det lille centraleuropæiske land, han oplevede en af bagsiderne ved at være i restaurationsfaget. Det fag som hans forældre altid ønskede, han skulle holde sig væk fra. Dér i Luxembourg gik det op for ham, hvilken magt alkohol har.
 Morten Nielsens karriere tog fart, da han i 1996 blev Årets Kok.
- Da jeg kom derned måtte jeg i begyndelsen sidde og vente, mens min chef var færdig. Og så blev det altid til nogle øl eller vin, inden vi skulle køre. Så jeg lagde mig altid i sengen med en bøhmand på. Det fandt jeg ud af, da jeg selv fik bil og skulle holde mig ædru til at køre. Jeg kunne ikke sove uden alkohol. Der besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville blande arbejde og alkohol igen. Det har jeg holdt stort set lige siden, siger han.
Det er også derfor, hverken gæster eller medarbejdere i dag ser en Morten Nielsen, der drikker alkohol, når han er på arbejde.
- Jeg drikker måske alkohol en gang om måneden og aldrig før, gæsterne er gået. Jeg så allerede i min læretid, hvor nemt man bliver afhængig af alkohol, og jeg har set for mange talenter blive spildt eller ødelagt. Jeg vil gerne være et forbillede for mine ansatte, og jeg mener også, at det en forpligtigelse, vi påtager os som uddannelsessted. Vi skal lære de nye tjenere og kokke at udnytte deres potentiale og ikke lade det gå til grunde i et dagligt ønske om alkohol, slår Morten Nielsen fast.
 Morten Nielsen blev i 1996 slået til ridder af den humanitære gastronomiske ridderorden Cordon Bleu De Saint Esprit.
Årets Kok 1996
Med Morten Nielsens tempo i begyndelsen af 90'erne var der heller ikke tid til at drikke alkohol. Efter hjemkomsten fra Luxembourg fik han job som kok på Rold Storkro, og et år efter overtog han som 25-årig jobbet som køkkenchef samme sted.
Chefjobbet viste sig at komme nemt til ham. Hjemme i Korsør har han altid haft støtte og opfordring fra forældrene til at sætte gang i sine projekter, og han lærte at håndtere det ansvar, der fulgte med i driften af en stor kro.
- Mine forældres opdragelse var baseret på mantraet "frihed under ansvar". Min far var skoleinspektør og min mor lærer, så hjemmefra har der været en vis form for pædagogik, jeg selv har kopieret som chef. I restaurationsbranchen kræver det pædagogisk sans at skabe et godt arbejdsmiljø, og allerede da jeg blev køkkenchef i 1992, virkede det godt for mig, mindes Morten Nielsen.
 Mortens Kro åbnede i 1997 i Algade.
Så mens han arbejdede solen sort og var tættere på 30 end 20 år, begyndte det at knage i ham. På daværende tidspunkt var der ikke mange anmeldere og guider, der kom til Nordjylland. Og han var jo vant til at få ros for sin indsats og kontant pay-off. Så hvor skulle han så finde den anerkendelse, han er vokset op med som andre med skældud?
Han satte sig det mål at blive Årets Kok og gerne snart. Men det viste sig for en gangs skyld ikke helt nemt bare lige at blive. Dengang i starten af 90'erne var der mange talenter som Thomas Rode, Rene Bolvig, Per Hallundbæk og Jacob Oubæk, så konkurrencen var hård, og de to første år blev han (kun) nummer fire. Men stædig som han var, skulle det ikke slå ham ud. Tredje gang var lykkens. I 1996 kom titlen "Årets Kok" til Nordjylland, og Morten Nielsen blev med ét kendt i det ganske land.
 Morten Nielsen blev i 1999 kendt i hele Danmark, da han var vært på programmet "Røg i Køkkenet".
Årets Kok-titlen trak mere opmærksomhed til Rold Storkro end nogensinde, og Morten Nielsen brugte interessen aktivt til at "brande" sig selv som en salgsvare.
Han begyndte med en kokke-tv-tjans på Tv2 Nord, og så lidt efter lidt kom interessen fra andre medier.
- Jeg var noget mere flamboyant dengang, end jeg er i dag. Jeg fandt jo ud af, at mit navn ikke var særligt genkendeligt, så jeg gjorde mit lyse hår med det ekstravagante skæg til en del af mit varemærke, siger Morten Nielsen.
Da han i 1997 skrev sin første kogebog, som han kaldte "Forførende Weekendmad for to", tog karrieren for alvor fart, og DR hyrede ham som vært i tv-programmet "Røg i Køkkenet". Det program var noget, der sætter gang i opmærksomheden omkring Morten Nielsens person, og den førte til flere tv-jobs, flere kogebøger og en plads blandt den kreative elite i Danmark.
Her her et link til et af programmerne fra dengang.
Han var kommet til en skillevej.
Sammen med den stigende eksponering havde han i 1997 åbnet sin anden udgave af "Mortens Kro" i Algade.
- Det gik jo godt med restauranten, men på et tidspunkt skulle jeg beslutte mig for, om jeg ville forfølge en fremtid i mediernes konstante rampelys og flytte til København, eller om jeg skulle udvikle min drøm om en større mere moderne restaurant i Aalborg, siger Morten Nielsen.
 Stort øjeblik i 2007, hvor USAs tidligere vicepræsident, Al Gore, besøgte Aalborg, og Mortens Kro stod for maden på rådhuset.
Han valgte som bekendt det sidste og oprettede i 2004 en Mortens Kro version 3. Nu skulle fokus være på at få det "barn", der blev født i forældrenes spisestue, til at vokse sig stort og stærkt. Kærester var der plads til - men ikke koner og børn.
- Jeg har ikke haft tiden til at tænke på børn. Jeg har aldrig syntes, at man skal have børn, hvis man ikke har tid til at være noget for dem. Jeg er vant til at arbejde rigtig meget, og derfor har jeg bevidst og måske også ubevidst valgt det fra, vurderer Morten Nielsen.
 Ansgar Kirke i 2009, hvor Morten Nielsen blev gift med græske Anastacia . Foto: Claus Søndberg
- Det er ikke nemt at være kæreste med en fra restaurationsbranchen. Vi er jo aldrig hjemme, når andre er, og det er nok også derfor, mine forhold er gået i stykker. De kedede sig til sidst og ville ikke sidde derhjemme og vente på, at jeg kom hjem, siger Morten Nielsen.
- Mortens Kro er mit vigtigste og eneste "barn" og har altid haft førsteprioritet. Og det har været svært for dem at acceptere, siger han.
Alligevel har Morten Nielsen været gift to gange. Først med græske Anastacia, som han blev gift med i 2009 og senest norske Natasha, som han blev skilt fra i 2015.
 I 2014 blev Morten Nielsen gift i Budolfi Kirke med norske Natasha Ally Hammer. Foto: Claus Søndberg
 Foto: Jesper Thomasen
To giftermål, der ikke umiddelbart viste tegn på, at det ikke var for at starte en familie, han blev gift.
- Jeg blev ikke gift for at starte en familie og børn. Jeg ønskede stabilitet i hverdagen og at komme væk fra singletilværelsen, siger Morten Nielsen.
Rygterne gør ondt
Morten Nielsens singlestatus og den konstante eksponering i medierne gennem flere år har spædet til masser af rygter. Nogen sande, andre harmløse, mens et par stykker var mere ondsindede.
- Et af de værste er nok det om, at politiet skulle have inddraget mit pas, fordi jeg skyldte så mange penge, at jeg skulle i fængsel, siger Morten Nielsen.
 Foto: Jesper Thomasen
Han har også været engageret i restauranten i Utzon Center, som endte med at gå konkurs. Noget der smittede af på Morten Nielsens omdømme og engagement i Mortens Kro, mener han.
- Det førte til rygter om, at Mortens Kro var gået konkurs, som jeg ikke mener, var tilfældet. Mortens Kro har altid været en stabil virksomhed med samme cvr-nummer alle årene, siger Morten Nielsen.
Også privat har rygterne svirret, og det har gået Morten Nielsen meget på, at der var rygter om voldsanklager mod en kvinde.
- Det var hårdt at høre, at jeg skulle have behandlet nogen dårligt. Men jeg kendte slet ikke kvinden, rygterne handlede om, så det var ren ondsindethed. Sådanne rygter har jeg hørt masser af gange gennem årene, siger Morten Nielsen.
 Der har været mange udlandsrejser som tv-kok på 24NORDJYSKE.
Rygterne var dog ikke mere sejlivede, end at han som eksil-sjællænder og tilflytter til Nordjylland blev kåret til Årets Nordjyde i 2009.
- Det var vist en fejl, at jeg blev Årets Nordjyde, griner Morten Nielsen.
- Som jeg forstår det, kræver det en del generationers liv i Nordjylland for at kunne kalde sig nordjyde. Men det var da en kæmpe ære og et skulderklap, som jeg var meget beæret over, siger Morten Nielsen.
Han tænker, at kåringen afspejler det faktum, at Mortens Kro som brand i mange år har været med til at markedsføre Aalborg positivt med både national, international og senest royal opmærksomhed.
 3-årige Nanna Møller kan blive arvtager til Mortens Kro. Foto: Claus Søndberg
Kronprinsesse Mary var for nylig på kort visit i Aalborg og benyttede en privat anledning mellem de officielle pligter til at spise frokost på Mortens Kro.
- Hun fik også hele historien om, hvordan jeg legede "Mortens Kro" i forældrenes dagligstue og lyttede meget interesseret, griner Morten Nielsen og fortæller desuden, at kronprinsessen valgte rødspætte.
Med den megen opmærksomhed har også fulgt en side, som Morten Nielsen har haft svært ved at håndtere.
- Langt de fleste føler, de kender mig, og det er faktisk ganske anstrengende altid at skulle forsøge at huske, om det ER nogen, jeg har mødt før. Jeg er faktisk ikke så udadvendt, som mange tror, siger Morten Nielsen.
Det kan der være noget om.
Han kigger sjældent en i øjnene, når han taler. Når han fortæller om sine største øjeblikke eller skuffelser, kigger han væk. Han virker genert og vælger øjenkontakt strategisk på de rette tidspunkter i samtalen til at kigge over kanten på læsebrillerne, når der er noget, han vil sætte en streg under. Han har gjort det samtalen igennem, og nu gør han det igen.
Jeg har spurgt ham, hvorfor han ikke har fået børn.
- Jeg har nok indset, at det med børn er et løb, der er kørt for mig. Derfor er det i stedet skønt at få lov at være "far" for et par bonuspiger og have mulighed for at give noget af sig selv videre, siger Morten Nielsen.
Samtidig har han mulighed for at sende sit første "barn" videre mod nye mål. For driften af restauranten er ikke tilstrækkelig for Morten Nielsen. Der skal fortsat være udvikling.
- Jeg arbejder stadig meget hårdt på at få en Michelin-stjerne. Det ville være kronen på livsværket, siger Morten Nielsen.
Mortens Kro kunne i aftes, Mortens Aften, fejre 20 års jubilæum.
 Mortens Kro har altid været mest en restaurant. Men i dagtimerne serveres der nu smørrebrød af en kvalitet en kongelig værdig. Foto: Hans Ravn